eBay стартира глобална програма за бизнес развитие в България. Пловдив е първият град, където тя се провежда

eBay стартира глобална програма за бизнес развитие в България. Пловдив е първият град, където тя се провежда

04.10.2019

Пловдив заедно с още други 11 града по света стана част от водещата платформа за онлайн търговия в световен мащаб на ebay – Export Revivial. Тя е насочена към местните търговци, които чрез силата на технологиите стигат до глобалния пазар, развиват се и по този начин осигуряват работни места на хората от региона.
За първи път в града под тепетата, България и цяла Югоизточна Европа се провеждат обучения на фирми от малкия и среден бизнес по програмата Export Revivial. Събитието се радва на засилен интерес от страна на представители на компании от пловдивския регион, тъй като те имат реалната възможност да станат част от активната световна икономика.
Програмата е подкрепена от Министерство на икономиката, община Пловдив и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и е част от глобалната инициатива на eBay Retail Revival.
България се нарежда до страни като САЩ, Великобритания, Германия, Канада, Русия, Ирландия, Италия, в които се е провела инициативата, дала тласък за развитие на малките и средни предприятия.
„Пловдив стана известен като най-голямата индустриална зона не само в България, но и югоизточна Европа с големите инвестиции и компании. Градът ни е известен и с това, че има голям потенциал, наситеност на предприемачи, малък и среден бизнес и голяма динамика в търговията“, заяви в обръщението си към участниците заместник-кметът Стефан Стоянов.
Той изрази надежда, че фирмите ще успят да се възползват максимално от платформата, както и да се осъществи добро позициониране на българските стоки и услуги, както и включване на още компании в програмата Export Revivial.
Според генералния секретар на Българската агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Васил Пеев това е начало на серия от обучения за бъдещето на бизнеса по посока на неговата дигитализация, тъй като настъпи ерата на глобалните продажби. „Това спестява разходи и време, приближавайки се до потребителите“, заключи той.
Компаниите, които взеха участие в инициативата, са от различни сектори на икономиката – производители на детски играчки, артикули за дома до фитнес уреди, авточасти и специализирани машини.
Маджиде Ахмедова, заместник-изпълнителен директор на Българката агенция за инвестиции заяви, че благодарение на днешната инициатива в пловдивския регион, доказал се като най-бързоразвиващ се индустриален и логистичен регион страната, се създават нови и неограничени възможности за растеж на малките и средни предприятия.
„Иновативната програма ще допринесе местните фирми да продават своята продукция на световния пазар. Това е възможност за нови контакти, бизнес и институционални партньори. Разширяването на възможностите на българските предприятия за използване на онлайн търговия е важен инструмент за преодоляване на фактори като отдалеченост на пазарите и специфики на национални бизнес среди“, уточни Маджиде Ахмедова.
Илия Кретов, генерален мениджър на eBay Източна Европа, Русия и Израел представи конкретни цифри за международните продажби и износ. Той посочи, че електронната търговия в България бележи растеж, все повече хора по света купуват стоки онлайн, като харчат 500 милиарда долара. Еbay свърза купувачи и продавачи и осигурява безопасни транзакции. 182 милиона купувачи за 1,2 милиарда стоки само в eВay.
Официален гост на проявата бе депутатът от Европейския парламент Андрей Новаков, който сподели значението на малките и средни предприятия на европейско ниво. Той даде няколко примери за това как единици хора успяват да променят тенденцията в цели региони и малки села, превръщайки ги в привлекателна дестинация, развивайки уникален бизнес, съчетавайки го с туризъм.

Поради огромния интерес за участие курсът ще продължи в няколко издания – 2, 9 и 16 октомври. Той включва майсторски класове по основи на продажбите, логистика, маркетингови похвати, инструменти за популяризиране на стоките и други.

Може да намерите допълнително информация за България на сайта на програмата: https://export.ebay.com/export-revival/bulgaria

На следния линк ще откриете информация са цялата платформа https://export.ebay.com/en/

Източник: www.plovdiv.bg

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *