Сайт промотира индустриалната кариера в България

Сайт промотира индустриалната кариера в България

13 Април 2017,

Сайт промотира индустриалната кариера в България

Бизнесът и местната власт искат да задържат кадрите да работят у нас

Онлайн проект поставя за цел да популяризира индустриалната кариера сред търсещите работа и да промотира ползите от работата в сектора. Сайтът  industria.bg представлява уеб платформа, на която са представени 750 от най-големите предприятия в България, в които работят 225 хил. души и имат годишни приходи от 38 млрд. лв.

Индустриалната карта обозначава териториалното разпределение на различните производства в страната, за да може информацията да бъде от полза не само на компаниите, а и на търсещите работа. Към момента в индустриалната карта освен предприятия са включени над 400 техникуми и 51 висши училища, както и планираните кариерни събития от инициативата „Индустриални дни на кариерата“.

Създатели на проекта са компанията за комплексни HR услуги JobTiger с подкрепата на общините Пловдив и Габрово, Клъстер Тракия икономическа зона, и Българска търговска-промишлена палата. „Поводът за създаването на картата е често срещаното твърдение, че в България индустрията работи със забавени темпове, нищо не се произвежда, държавата е пред затваряне и сме много зле”, коментира управителят на JobTiger Светлозар Петров и допълни, че индустриалните производста в страната показват ръст и износът също и това не е случайно, предаде репортер на Economic.bg.

По думите на Петров създаването на проекта е продължение от кампанията на Тракия икономическа зона за привличане в региона на Пловдив хора от други градове с висока безработица, които да заработят в индустрията. “Искаме хората да осъзнаят, че имат възможностти за достоен труд и кариера, както и да помогнем на професионалното средно и висше образование, за да имат повече кандидати и да популяризираме дуалното образование”, коментира Петров.

Стефан Стоянов, зам.-кмет в община Пловдив, обяви, че безработицата в града е 3%, а в региона – 6 на сто. Над 70 хил. души са заети в в производство в града и региона, а половината от БВП на областта е създадено от индустрията. В Пловдив миналата година е имало една паралелка за дуално образование, а за тази учебна година ще бъдат открити седем с подкрепа на редица компании.

“Липсата на кадри е риск номер едно на българските фирми. Идеята на проекта е да отговори на нарастващите потребности от специалисти в индустрията, останалото ще си го свършим сами”, каза финансовият директор на Метал Технолоджи Груп Александър Панев. По думите му в процеса се намесва и държавата, понякога успешно, но често не особено добре.

Сред проблемите пред бизнеса е липсата на статистика какви кадри са необходими за индустрията по региони, както и облекчаване на режима на наемане на служители чрез процедурата “синя карта”.

 

Източник: www.economic.bg