Ще изградим социална мрежа за малкия и средния бизнес

Ще изградим социална мрежа за малкия и средния бизнес

28 Март 2016,

Ще изградим социална мрежа за малкия и средния бизнес

Мариета Захариева, изпълнителен директор на Агенцията за малки и средни предприятия, пред “Капитал Daily”

Вече година ръководите Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия. В миналото дейността й обаче винаги е била малко забулена в мъгла и по-скоро е повдигала въпросителни какво точно прави. Поехте ли в някаква посока на промяна?
– Факт е, че агенцията по-скоро имаше негативен имидж, с който трябваше да се справим. Реално не тръгнахме от нулата, а от минус десет. Една година не е голям период, но за него направихме и започнахме няколко неща.
Първо, изградихме регионална мрежа с наши представители в шест града, които имат постоянна връзка с бизнеса и местните браншови организации. Такава е имало и преди години, но тя не е била много от полза за бизнеса. Благодарение на нашите представители вече правим постоянни срещи с представителите на малките и средните предприят
Как точно става отсяването на работещия бизнес? Нещата постоянно се променят
Чрез нашите регионални представители, които правят посещения на място. Това са хора от бизнеса в региона, имат опит и познават компаниите. Това бяха и критериите за работа с нас, имаше сериозен подбор. Идеята е да сме на терен и да сме при бизнеса.
Когато нямаме специални събития, които са един-два пъти в месеца, регионалните ни агенти обикалят всеки ден в малките и средните предприятия и ги карат да попълват анкетни карти – какво произвеждат, какви са им проблемите, как можем да им помогнем. За нас е важно да сме фокусирани и да знаем какво се случва постоянно
След като направите тази карта, как ще свързвате бизнеса с потенциалните му партньори?
– В момента разработваме дигитална платформа. Това е мрежа за комуникиране, чрез която, първо, можем да проследим нашите агенти и, второ, свързваме бизнеса с потенциалните му партньори. Тоест аз като фирма се регистрирам в платформата. Тя от своя страна е свързана с агенцията, където са комуникаторите, които отговарят по отрасли на икономиката в България.
Те отговарят за регионите и отраслите, останалите са хората от агенцията, които излизат в чужбина и пътуват по панаири, изложения и конференции. Те правят връзка с местния бизнес или представител на съответна агенция или организация. Тук трябва да се включат и търговските аташета.
Тоест крайната цел е, от една страна, да имаме фирмите в България, които търсят пазари и партньори, които също ще са в мрежата. Това е доста сложна платформа, но сме се захванали и смятам, че ще я направим.
Ако обобщим, това ще е вид социална мрежа за бизнеса, в която търсещите партньори и пазари се срещат.
– Точно така.