Росен Плевнелиев: Основна наша цел е да не позволим Европа да изпадне в криза на ценности и липса на солидарност и единство

Росен Плевнелиев: Основна наша цел е да не позволим Европа да изпадне в криза на ценности и липса на солидарност и единство

16 Септември 2016,

Росен Плевнелиев: Основна наша цел е да не позволим Европа да изпадне в криза на ценности и липса на солидарност и единство

 

Основна наша цел е да не позволим Европа да изпадне в криза на ценности и липса на солидарност и единство. Без значение дали говорим за миграция или за сигурност, трябва да стоим рамо до рамо. Това каза в приветственото си слово президентът на България Росен Плевнелиев при откриването на 12-та двудневна среща на лидерите от ЕС от групата “Арайолуш”, която започна в Етнографския музей в Пловдив.

По думите му европейските граждани очакват от политическите лидери да действат решително и да разрешават, а не да задълбочават проблемите. Наша е отговорността, допълни държавният глава, да преодолеем кризите, да възродим доверието на гражданите и да укрепим устоите на Европейския проект.
Пред участниците в неформалния форум на най-високо равнище президентът Плевнелиев подчерта, че днес повече от всякога европейските държави се нуждаят от единство и всеки лидер е длъжен да допринесе за неговото постигане. Днес не е време за национален егоизъм и нито една от кризите не е по силите на националната държава, каза Плевнелиев и допълни, че за всеки един от проблемите, единствено устойчивото решение е постигането на общоевропейско решение.

Росен Плевнелиев посочи, че в Европейския съюз протичат паралелно единадесет кризи, а най-опасна от всички е моралната криза, която по думите му се изразява в оспорване на европейските ценности и липса на солидарност и единство за постигане на устойчиви решения. “Днес Европа се сблъсква с повече проблеми откогато и да е било в годините след Втората световна война и за съжаление в този решителен момент Европейският съюз изглежда слаб и разделен”, подчерта държавният глава.

Европейските граждани днес приемат за даденост мира, отворените пазари и граници, но са притеснени от миграцията, тероризма, безработицата, бюрокрацията и все по-ниската представителност и легитимност на политическите елити и от загубата на национална идентичност, добави Росен Плевнелиев. Миграционната криза води до ново разделение в ЕС, а зависимостта “от пазачите на портите на Европа, като Турция, Египет, Либия и други, става все по-голяма” и предизвиква възход на европейските популистки и евроскептични партии, което ограничава възможностите за постигането на общи решения, предупреди Росен Плевнелиев.

Президентът добави, че именно във време, в което националистическите партии подхранват страховете на хората и набират сила, а омразата, расизмът, ксенофобията, популизмът и агресивният национализъм са във възход, трябва да покажем силата на нашите ценности и единство. “Европейският съюз е преди всичко съюз на ценности. Ако ценностите си отидат, остава само геополитика и интереси. Останем ли само в полето на геополитиката и тяснонационалните интереси, се връщаме обратно в 19-и век”, каза държавният глава и призова за засилване на капацитета за разрешаване на кризи на европейските институции, като единствено средство за справяне с общите предизвикателства.

Пред лидерите на страните от групата “Арайолуш” Плевнелиев каза още, че днес в Европа има много проблеми и много работа за вършене. Според него трябва да се избягва всякаква по-нататъшна ескалация от всички, а да се вземе една криза и да се реши бързо и устойчиво, а по останалите да се постигне прогрес.

Президентът Плевнелиев посрещна гостите си в градината на Етнографския музей, като пред сградата му бе направена традиционната за тези срещи “семейна снимка”. В рамките на форума държавните глави на парламентарните републики в ЕС ще обсъдят бъдещето на Обединена Европа и на Балканите, както и предизвикателствата, пред които сме изправени днес – миграционната криза, борбата с тероризма, Европа след Брекзит.

По покана на президента Плевнелиев на посещение в България са президентите на Германия Йоахим Гаук, на Италия Серджо Матарела, на Латвия Раймондс Вейонис, на Малта Мари-Луис Колейро Прека, на Полша Анджей Дуда, на Португалия Марсело Ребело Де Соуза, на Словения Борут Пахор, на Унгария Янош Адер и на Финландия Саули Нийнистьо. Във формата участват и президентите на Австрия и на Естония.

България стана член на групата “Арайолуш” по покана на Полша и Португалия през 2013 г., а на срещата на Групата в Германия през 2015 г. страната ни единодушно беше определена за домакин на тазгодишната среща.
Неформалният форум за политически диалог на най-високо равнище е създаден през 2003 г. в португалския град Арайолуш от тогавашния президент на страната Жоржи Сампайо. Форматът събира президенти от европейските страни, които не представляват държавите си в Европейския съвет. Президентите на парламентарните републики от ЕС обсъждат актуални въпроси и проблеми на Обединена Европа.

Източник: БТА