Още 107 млн. лв. от еврофондовете ще са за млади предприемачи

Още 107 млн. лв. от еврофондовете ще са за млади предприемачи

24 Май 2016,

Още 107 млн. лв. от еврофондовете ще са за млади предприемачи

От началото на следващата година младите предприемачи ще могат да вземат кредит с лихви под пазарните благодарение на още една процедура по европейските програми. Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова съобщи в интервю за “24 часа”, че ще бъдат отпуснати 107 млн. лв., които чрез банки, микрофинансиращи институции и лизингови компании ще бъдат насочени към младежите, желаещи да започнат собствен бизнес. От нисколихвените заеми ще могат да се възползват хората, живеещи в общини с висока безработица.

Предвидените средства са по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Процесът ще се контролира от “Фонд мениджър на финансови инструменти в България” ЕАД, т.нар. Фонд на фондовете. През този месец той подписа споразумение със социалното министерство, както и с управляващите органи на оперативните програми “Региони в растеж”, “Иновации и конкурентоспособност” и “Околна среда”.

За кого са средствата
По думите на Русинова парите са предназначени за младежи до 29 години, които стартират бизнеса си на територията на общини с равнище на безработица със или над 25% по-високо от средното за страната.
Подобни инициативи имаше по първата програма “Конкурентоспособност”. Тогава по Jeremie Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подбра банки, които даваха заеми с по-ниски лихви и обезпечения. От догодина по Инициатива за малки и средни предприятия (МСП), която се съфинансира от българското правителство, европейския бюджет чрез програма “Хоризонт 2020” и от Европейската инвестиционна банка и ЕИФ, ще бъдат налични още 102 млн. евро. При тези програми няма ограничение за възраст и регион.

Близките програми
По думите на Русинова по друга процедура, част от оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, над 400 малки и средни предприятия ще могат да подобрят условията на труд.
От началото на следващата година в България трябва да заработи и схема с ваучери за гледачки и домашни помощници. Целта е хората да се върнат на пазара на труда.
Една от темите, които според социалния министър е важна, но досега не е била силно засегната, е мобилността. За тази цел има няколко схеми, които стимулират работодателите да търсят работници в други населени места. “Подготвяме стимули вече и към самите работници да търсят реализация извън населеното място, в което живеят, защото в много случаи единственият работодател е общината и трудно млад човек може да намери реализация”, добавя социалният министър.