Италианец спечели конкурса за обновяване на част от центъра на Велико Търново

Италианец спечели конкурса за обновяване на част от центъра на Велико Търново

30 юли 2018,

Проект на италианския архитект Клаудио Нарди спечели конкурса за идеен проект на нов градски център на Велико Търново, предаде БТА. От 2019 г. започва реализацията на мащабния проект, който включва поетапното създаване на нов градски център върху територия от 160 хил. кв.м, на която е старото военно училище.

“Новата централна част ще има пешеходна зона, много зелени площи, паркове, паркинги, спортни зони и музеи”, посочи кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Сега предстои Клаудио Нарди да представи документите, удостоверяващи правата му да проектира на територията на България и съответно на територия с културно-историческо наследство, каквато е Велико Търново. Ако не притежава необходимите документи, той ще може да привлече свой колега, който има нужните разрешителни.

Реализирането на строителството се очаква да започне през следващата година, след като документацията бъде оформена и се подготви технически проект, уточни архитект Лора Бъчварова, която е член на журито. Тя добави, че промените в центъра на града ще бъдат нанесени в новия устройствен план.

Общо 62 разработки участваха в международната надпревара. На второ място журито класира проекта на арх. Диего Терна, също от Италия, а на трето – разработката на “Стивън Джордж интернешънъл” ООД – България.

Източник: www.dnevnik.bg