STARTUP-И?

STARTUP-И?

Всички сме чували понятието STARTUP/ СТАРТЪП и вече до толкова е навлезнало в употреба, че дори не се замисляме какво означава. Често се използва за предприемачество или за малък стартиращ бизнес. Е, това изобщо не е така. СТАРТЪП- ити имат една единствена цел – да ръстът бързо. Според Стив Бланк един от първите серийни предприемачи от Силициевата долина и автор на методологията  Lean Startup methodology, СТАРТЪП е „ временна организация, създадена да търси повторяем и скалируем (със способност за промяна на мащаба) бизнес модел“.

Какво означава това: Задвижващата сила е нова идея, която е най-малкото революционна в даден сектор. И това никак не е необходимо да бъде технологичния. Всеки основател на СТАРТЪП  вярва, че е намерил следващата „голяма идея”, която наистина ще преобърне индустрията, ще вземе клиентите на съществуващите компании или дори е възможно да  създаде нов пазар. Както на жаргон се казва, открил е следващия „еднорог“ (компания, оценена на 1 млрд. долара – Facebook, Xiaomi, Spotify, Dropbox и др.)

От този етап насетне следва валидиране на идеята – събиране на екип, изграждане на бизнес модел и проверка на дали модела работи  и логичното следствие – светкавичен растеж. Този тип инициативи се характеризират и с високия риск, който хората зад тях поемат, тъй като започват да предлагат непопулярни и неизвестни досега решения. Много от тях се провалят – дали заради сгрешен модел, дали заради липса на финансиране или заради недостатъчно ентусиазъм и усилена работа.

Според Бланк организационната функция на стартъпа е да търси повторяем и мащабируем бизнес модел. Стигайки на този етап и преминаването към възпроизвеждане на резултатите от светкавичната иновация, СТАРТЪП-ът започва една трансформация, постепенно от „люлки“ за идеи започват да приличат повече на компания в традиционния смисъл на понятието. В началото се започва с финансиране от спестяванията на основателя или малък банков заем, но ако един СТАРТЪП е успешен, той ще започне да получава допълнително финансиране от бизнес ангели, венчър-капиталисти и (ако има късмет) от първоначално публично предлагане (IPO). С всяка серия финансови инжекции, основателят на СТАРТЪПА се лишава от част от своята компания – това се нарича „дялово инвестиране” – и всички, които са го направили, стават съ-собственици на компанията. В даден момент е възможно един СТАРТЪП да спре да съществува в първоначалния си вид и чрез сливане или придобиване да се превърне в мултимилярдна компания. Както PayPal, които бе купен от е-Bay след светкавичното си изстрелване при спукването на технологичния дот-ком балон  от 2000г. или придобиването на Instagram от Facebook.

България попадна е сред топ 10 на най-добрите места за създаване на стартъпи в света според Forbes. Много български примери се доказват и вече са  част излизат на международния пазар като Melissa Climate- Произвеждат уреди за умно и отдалечено управление на електроуредите у дома – през WiFI връзка или Sim картата на телефона; Еlvis.bg- софтуер за интегрирано, лесно и бързо управление на фирмените финанси, който може да работи и през телефона; BulPros – създават собствени продукти, които се продават на глобални пазари, включително програмата за човешки ресурси Staffico и услугата за комуникация в реално време Jabborate.