Русе

Нашата цел е Вашият просперитет!

Global Business
Group

АБОНИРАНЕ ЗА РЕГУЛЯРНИ НОВИНИ
ВЗЕМЕТЕ ЕКСКЛУЗИВНИ ОФЕРТИ, КОИТО НЯМА ДА НАМЕРИТЕ НИКЪДЕ ДРУГАДЕ НАПРАВО ВЪВ ВАШАТА ПОЩЕНСКА КУТИЯ!
Нашата цел е Вашият просперитет!

Русе

Русе (Ruse) е най-голям пристанищен град по поречието на река Дунав. Разполага се в Североизточна България и е административен център на област Русе. Намира се на 310 km от столицата София и на 75 km от румънската столица Букурещ.

Той е стратегически и логистичен център на страната ни. 

По големина заема пето място в България,  предхождан от Бургас и втори в Северна България след морската столица – Варна.

Градът може да се похвали с 23 вековна история, която започва по време на Траките с изграждането на тракийско селище, наследник на което през римско време става крепостта Сексагинта Приста („Пристанище на 60 кораба“). За няколко десетилетия градът се превръща във входната врата на Европа към България. С разширяването на Европейския съюз той е символ на европейското обединение. Той е седалище на българското дунавско корабоплаване. Русе е наричан „Малката Виена“ заради красивата архитектура в централната част на града, в стил барок и рококо от края на XIX век и началото на XX век.

Икономическа информация и инвестиции

Русе и неговото географско положение го поставят в центъра на важен републикански транспортен кръстопът. Тук се пресичат два от основните евро коридори – №7 и№9. Градът може да се похвали  с всички видове транспорт – автомобилен, воден, железопътен, въздушен. Той е сравнително отдалечен от големите градове в България, на 324 км от София, на 300 км от Пловдив и 294 км от Бургас. За сметка на това като граничен град, Русе е на много по-малко разстояние от румънската столица Букурещ – близост, която носи в себе си потенциал и възможности за развитие в бъдеще – икономически връзки, съвместно ползване на транспортна инфраструктура, пазар на стоки и услуги, комбинирани туристически програми.

 Града привлича чуждестранните инвестиции, които само за 2015г. са нарастнали с 7.3%. 

Най-много средства – 270 милиона евро, са вложенията в промишлените предприятия в областта. В сектора на услугите – транспорт, търговия, хотелиерство и ресторантьорство инвестициите са за малко над 40 милиона евро. По размер на направените инвестиции област Русе заема осмо място в страната.

В областта работят едни от най-големите  предприятия в областта на химическата и нефропреработвателната промишленост – производители на водоразтворими бои и мазилки за вътрешно и външно измазване, суровини и неорганични оцветители за лакове и бои, моторни масла и акумулатори, произвоство на каучук.  Основните видове производства в сектора на машиностроенето, машинното инженерство и металопроизводството  са селскостопански машини, плавателни съдове, части за автомобили,  предназначени за най-големите автомобилостроителни компании в света Ауди, БМВ, Форд, Рено и др. 

В съвременната икономика на града, отраслите които преобладават са от секторите — шивашки, текстилен и хранително-вкусов.

  Шивашката промишленост е сектор, който доминира в икономическия профил на общината и осигурява постоянна заетост. Броят на тези фирми в Русе е над 250. Според собствена информация на Община Русе повече от 50 шивашки предприятия работят на ишлеме и осигуряват продукция за  пазарите на Германия, Франция, Италия и Средния Изток. Русе е с дългогодишни традиции в производството на чорапи и текстил.

Хранителната индустрия също е добре развита. Сред по-големите предприятия се отличават едни от най-големите винарни в страната.

Добивната промишленост е също застъпена, като преработва инертни материали от река Дунав. 

Изграден е логистичен център – (Свободна зона – Русе), като тя е най-голямата и най-добре развитата в Република България и има сериозно преимущество за привличане на чужди инвеститори в региона. Пристанищен комплекс – Русе, също едно от предприятията, които определят икономическия облик на общината – ръководи дейността на няколко основни български пристанища, разположени на р. Дунав.

Важна част от икономическия профил на община Русе е наличието на Индустриален парк, който се простира на обща площ 638 дка – около 90 дка от тях са ангажирани с обслужващи градската и техническата инфраструктура обекти.

В Русе работят големи компании, които осигуряват определено ниво на заетост в общината. Днес Русенският Университет, традиционно насочен към техническите специалности, силна математическа гимназия и множество малки и средни ИТ компании е едно от тези места,  в които започва раздвижване по отношение на ИТ сектора. Градът предлага и високоскоростни канали за достъп, наличие на множество доставчици с развита оптична мрежа, покриваща го напълно.

Изт: Министерство на земеделието и храните, Икономически портал Русе,bnt.bg, Агенция за чуждестранни инвестиции , capital.bg

Ключови предимства

Защо да Инвестираме в България ?

Свържете се с нас

Данни за Контакт

За да се свържете с нас използвайте контактната форма или на адрес:

ул. Княз Александър I Батенберг № 42, 4000 Пловдив

Джузепе Де Франческо
Тел: +359 889 315 660
defrancesco@globgroup.net

Стефан Тодоров
Тел: +359 897 887 988
todorov@globgroup.net

Силвия Топчиева
Тел: +359 893 668 122
topchieva@globgroup.net

Красимира Демерджиева
Тел:+359 897 089 810
demerdzhieva@globgroup.net

Пиетро Луиджи Гиa
Тел: +359 898 610 066
impexgroup@impexgroup.net

Марко Гиa
Тел: +39 349 341 7573
ghia@globgroup.net

Свържете се с нас

Пишете НиСъгласявам се, че доброволно изпращам своите данни.