Пловдив

Нашата цел е Вашият просперитет!

Global Business
Group

АБОНИРАНЕ ЗА РЕГУЛЯРНИ НОВИНИ
ВЗЕМЕТЕ ЕКСКЛУЗИВНИ ОФЕРТИ, КОИТО НЯМА ДА НАМЕРИТЕ НИКЪДЕ ДРУГАДЕ НАПРАВО ВЪВ ВАШАТА ПОЩЕНСКА КУТИЯ!
Нашата цел е Вашият просперитет!

Пловдив

Пловдив (Plovdiv) е вторият по големина град в България и се намира в западната част на Горнотракийската низина, между двата бряга на река Марица. Намира се северно от планина Родопи и южно от Стара планина, като е застроен в подножията на седем сиенитни тепета, поради което е назован „Градът под тепетата“. Той е административен център на област Пловдив и най-голямо икономическо ядро на Южен централен район. Населението му наброява 341 567 души (15 септември 2015 г.,).

През 2015г. Пловдив бе избран за Европейска столица на културата за 2019 година. 

Градът е известен с изключително богатото си културно наследство, датиращо от времето на тракитe. Развитието на Пловдив е свързано с епохата на Филип Македонски, процъфтява през периодите на възход на Римската и Византийската империя, съхранява се до известна степен в годините на Османската империя и отново намира своя възход по време на Възраждането.

Пловдив е съхранил в себе си изключително ценни архитектурни паметници, от които най-впечатляващи са Римският стадион, Античният театър, Одеонът, великолепните цветни мозайки, Акведуктът, крепостните стени, многобройните останки от тракийски поселища.

Пловдив е административен център на Пловдивска област, която включва в територията си общо 18 общини.  Градът е важен промишлен, търговски, културен, научен и транспортно-комуникационен център на Балканите. Известен е с ежегодното провеждане на Международния си панаир, чиито специализирани изложения го превръщат в търговско средище на бизнеса. Намира се на стратегическо място – през него пресичат важни международни пътни артерии (автомагистрала Тракия ),  а в последните години летище „Пловдив“ се утвърждава като алтернатива на летище „София“. 

Годишно икономиката на региона произвежда стоки и услуги в размер на 4.2 млрд. евро.

От тях: 2.1 млрд. евро в материалното производство, 500 млн. евро в строителството и 260 млн. евро в сектора транспорт и логистика. По данни на Пловдивската Търговско-промишлена камара в региона работят над 24 хил. компании. За разлика от други региони на страната, Пловдив притежава добре балансиран микс от сектора на производството и услугите.

Икономическа информация и инвестиции

В сравнение с други региони в България и Европа, градът показва относително висок дял на преработвателната промишленост, което е пример за водещата му позиция на производство в национален мащаб.

Пловдив се развива като голям строителен център, който произвежда 12% от добавената стойност на региона. За сметка на други области сектора се фокусира върху нежилищното строителство и по-точно индустриалните площи. От древни времена града предразполага със своето благоприятно местоположение и свързаност, затова във времето регион Пловдив се утвърждава като водещ транспортен и логистичен център.Транспортните и логистични компании генерират 6% от производството в регионалната икономика. Транспортните и логистични компании създават 6% от производството в регионалната икономика.

Пловдив е предпочитана туристическа дестинация както от чуждестранни, така и от български туристи, заради богатство от древни исторически обекти.

Местният хотелиерски бизнес допринася с 3% към годишното производство. В сектор производството в региона – 13% се генерират от търговията на дребно. Информационните технологии и бизнес услугите са сред най-скоростно разгръщащи се сектори през последните няколко години. Те предоставят нови работни места за младото население и създават постоянна заетост. Секторът генерира обороти в размер на 110 млн. евро и е един от малкото, които са показват стабилен ръст след кризата през 2008 г.

Аутсорсингът на бизнес процеси е друга бързо развиваща се ниша на услуги, която се възползва директно от наличието на млада и добре образована работна сила.

В града има няколко университета, които подготвят специализирани и конкурентни работни кадри. Като цяло страната ни е много търсена в световен мащаб и се класира сред най-атрактивните дестинации за аутсорсинг в Европа и в света, съгласно Индекса за разпределение на глобалните услуги съставен от международната консултантска компания „А.Т.Киърни“.

Ключови предимства

Защо да Инвестираме в България ?

Свържете се с нас

Данни за Контакт

За да се свържете с нас използвайте контактната форма или на адрес:

ул. Княз Александър I Батенберг № 42, 4000 Пловдив

Джузепе Де Франческо
Тел: +359 889 315 660
defrancesco@globgroup.net

Стефан Тодоров
Тел: +359 897 887 988
todorov@globgroup.net

Силвия Топчиева
Тел: +359 893 668 122
topchieva@globgroup.net

Красимира Демерджиева
Тел:+359 897 089 810
demerdzhieva@globgroup.net

Пиетро Луиджи Гиa
Тел: +359 898 610 066
impexgroup@impexgroup.net

Марко Гиa
Тел: +39 349 341 7573
ghia@globgroup.net

Свържете се с нас

Пишете НиСъгласявам се, че доброволно изпращам своите данни.