Пловдив е най-бързо развиващата се аутсорсинг дестинация

Пловдив е най-бързо развиващата се аутсорсинг дестинация

14.11.2019

За 2018 г. реализираните приходи в сектора под тепетата са за 54 милиона евро

Все повече компании избират да възложат част от услугите, които предлагат, на външни компании.В същото време все повече наши и чужди фирми се специализират именно в предлагането на тази услуга. Проучванията в глобален мащаб сочат, че така нареченият „аутсорсинг“ е едно от съвременните бизнес решения, които имат изцяло положителен ефект върху бизнеса. Тенденцията вече засяга и България. През последните години Пловдив доказа, че в национален мащаб е най-бързо развиващата се аутсорсинг дестинация.

През 2019 година на територията на града работят над 70 компании – 32 със седалище в града под тепетата, а други 39 имат поне офис в Пловдив.

Ние сме и градът с най-голям ръст на новоназначените служители в аутсорсинга. Увеличението спрямо предходната година е близо 13%. Според анализатори причината за това е относително големият брой младежи тук, с добър английски език, както и близо 3 пъти по-евтините цени на офис площите под тепетата в сравнение с големите градове на Балканите като София, Букурещ и Белград. Данните сочат още, че над 3200 пловдивчани са заети в различните компании за аутсорсинг дейност в града.

Само през 2018 година компаниите, базирани в Пловдив, реализират приходи от 54 милиона евро. Ако към тази сума добавим и прихода от дейността на пловдивските офиси на фирмите с управление в София, то сумата скача до 110 милиона евро.

Очакванията за 2019 година са за поредно увеличение в приходите от подобна дейност с поне 10-15%. Що се отнася до профила на чуждестранните компании, стъпващи на този пазар в Пловдив, най-много са британските фирми – 8. Пловдив е предпочитана дестинация и за редица немски фирми, като 5 от тях работят в града, 4 холандски аустсорсинг компании също развиват дейност тук.

По материали от www.marica.bg