Томислав Дончев: Има шанс още тази година да получим 692 милиона еврофинансиране

Томислав Дончев: Има шанс още тази година да получим 692 милиона еврофинансиране

03.06.2020

Ако многогодишната финансова рамка на ЕС бъде приета до края на годината, България би имала възможността да има достъп до 692 милиона еврофинансиране. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти по време на днешното правителствено заседание. Той добави, че страната ни може да има достъп до тези средства още тази есен.

Томислав Дончев уточни, че целият пакет финансиране по многогодишната финансова рамка, който се коментира за България, без новото финансиране, е в размер на 16 милиарда 717 милиона лева. Това включва средства от кохезионната политика, директни плащания, Фондът за справедлив преход, който трябва да финансира политиките по декарбонизация, средства по Програмата за развитие на селските райони, миграция и сигурност.

“Новото предложение е в размер на 12 милиарда 845 милиона. Това е предложението, от което 9 милиарда 717 милиона е безвъзмездно финансиране и възможност за достъп до кредити за близо 3 милиарда 128 милиона”, уточни Томислав Дончев. По думите му характерното за това финансиране е, че то ще се разходва в доста по-къси хоризонти. Той добави, че следващият програмен период е 2021-2027, по-голямата част от това финансиране би трябвало да се използва до 2024 година.
“Огромни като обем средства, с което почти се удвояват средствата, които би използвала България. Те биха достигнали сума от порядъка на 30 милиарда. Но това финансиране не е безусловно, добави Дончев. Той поясни, че това финансиране е с акцент справяне с икономическите последици от пандемията, но има и силен реформаторски уклон, насочен към Зелената сделка, модернизация на икономиките, високи технологии и реформи.

Механизмите за разпределение на финансирането не са ясни към момента, но позицията на България е, че то трябва да бъде максимално синхронно на начина, по който се разпределя към момента. Има индикации, че част от това финансиране няма да бъде разпределено автоматично на държавите-членки. То ще бъде на ниво ЕК и ще се кандидатства на база определени изисквания, които държавите членки трябва да покрият.

Източник: www.trud.bg