Собственикът на ИКЕА обеща инвестиции в България

Собственикът на магазините ИКЕА Ингвар Кампрад обяви пред премиера Бойко Борисов намеренията на групата компании да увеличи оборота си от България. Това съобщиха от правителствената информационна служба след среща на двамата в Министерски съвет. В средносрочна перспектива ИКЕА планира увеличение на поръчките, както и да направи съществени инвестиции в краткосрочни нисколихвени кредити за технологично обновление на български предприятия, с които работи.

По време на разговора е отбелязано, че ИКЕА има над 25-годишна история в страната ни, в поръчки и закупуване на крайни изделия и детайли за магазините си. Борисов и Кампрад са обсъдили възможностите за развитие на бизнес в България. Премиерът е акцентирал върху целенасочената работа на кабинета за насърчаване както на чуждестранните, така и на вътрешните инвестиции. Той е изтъкнал също така водената от кабинета данъчна политика, мерките за подобряване на бизнес средата и развитието на инфраструктурата. Кампрад – един от най-богатите хора в света, е у нас със свой екип, с който ще посети няколко фабрики – настоящи или потенциални доставчици на веригата му за мебели и обзавеждане на дома.

„Г-н Кампрад е изключително позитивен и отворен човек. Със сътрудниците му дискутирахме разширяването на бизнеса и увеличаване на производството. Това беше много важна среща за нас, защото отвори врати за повече работа в следващите години. Представителите на ИКЕА видяха едно добре организирано предприятие, с високо технологично обезпечение“, коментира пред „Капитал“ Марин Радевски, собственик на „Калинел“ – Троян.
От години компанията е сред основните десетина български доставчици на ИКЕА и произвежда възглавници, калъфи за матраци, завивки, полиестерна вата. Ингвар Кампрад съзадава ИКЕА през 40-те години на миналия век, когато доставя мебели чрез пощенски поръчки. Макар да е милиардер, според швейцарска телевизия (до 2014 г. Кампрад живееше в Швейцария) до неотдавна той все още е карал старото си Volvo 240. Освен това лети само в икономичната класа на самолетите, прибира пакетчета сол и пипер в ресторантите и яде в собствените си магазини евтини кюфтенца или сьомга.

Изт: dnes.bg

INTERNAZIONALIZZAZIONE