Президентът Росен Плевнелиев открива Национална аутсорсинг конференция в Пловдив

Президентът Росен Плевнелиев открива Национална аутсорсинг конференция в Пловдив

Президентът Росен Плевнелиев и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова идват в Пловдив по покана на кмета на града инж. Иван Тотев. Те ще открият официално на 10ти септември национална аутсорсинг конференция под надслов „Аутсорсинг дестинация България“, организирана за втора поредна година от Община Пловдив и “Индъстри Уоч”.

 Гости на конференцията ще бъдат и Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Стефан Фрике, изпълнителен директор и ръководител на Консултативния съвет на Германската аутсорсинг асоциация и представители на над 100 компании от ИТ и аутсорсинг индустриите, а записалите се участници са над 200.

 „Община Пловдив работи активно за привличане на компании от ИТ и Аутсорсинг сектора и сме горди, че усилията ни дават резултат. Данните сочат, че секторът е един от най-бързо развиващите се в града и темпът на растеж продължава. Присъствието на Президента Росен Плевнелиев и вицепремиера Румяна Бъчварова са показателни за потенциала на Пловдив да се превърне в топ локация в България и Източна Европа за инвестиции в ИТ и аутсорсинг бранша.“ сподели инж. Иван Тотев, кмет на Община Пловдив.

 Конференцията ще се проведе в 3 панела, по време на които ще се изнесат актуални данни за развитието на сектора и ще се дискутира по теми като привличането на таланти извън ЕС, възможностите, които Пловдив предлага за компаниите от сектора, образованието и др. В различните сесии ще вземат участие специалисти от централната и местната власт, от браншовите организации, както и представители на компании с офиси в Пловдив, които ще разкажат за състоянието и перспективите пред сектора в града и страната от гледна точка на собствения си опит.

 Събитието е подкрепено от Българската агенция за инвестиции, Българската аутсорсинг асоциация, ИКТ Клъстер Пловдив, Българската асоциация на софтуерните компании и Българска асоциация по информационни технологии.

 ИТ и Аутсорсинг секторът в Пловдив: Благодарение на целенасочената политика на местната власт градът се наложи като вторият най-голям притегателен център в България за инвестиции в информационни технологии и аутсорсинг на бизнес процеси след столицата. В Пловдив по последни данни в сектора работят между 4 000 и 4 500 души, като само за последните 3 години техният брой се е удвоил. Създаването на работни места за младите висшисти е сред най-големите приоритети на местното управление и прогнозите показват, че броят на заетите може да нарасне до между 8 000 и 10 000 човека в близките години.

 Пловдив става все по-атрактивен и заради стартиралите наскоро нови офис проекти и сравнително по-ниската наемна цена от тази в столицата. Тенденцията показва, че до няколко години градът ще има нужда от над 100 000 кв.м офис пространства висок клас. В допълнение, наличието на над половин милион души в региона, високо развитата образователна система с повече от 40 000 студенти, мултикултурната и многоезична среда превръщат града в атрактивна инвестиционна дестинация за ИТ и Аутсорсинг компаниите от Северна Америка и Европа.

Източник: Информационен сайт на Община Пловдив

outsorcing_conference_in_plovdiv