Пловдив може да се превърне в столица на китайския бизнес в България

Пловдив може да се превърне в столица на китайския бизнес в България

Над 100 китайски и български фирми взеха участие на Българо – китайския бизнес форум в Пловдив. От китайска страна участваха представители на фирми от град Нингбо от областите лека промишленост, недвижими имоти, туризъм, строителство, рециклиране и околна среда и много други. Българският бизнес беше представен от компании от различни сектори на икономиката. По време на бизнес срещите стана ясно, че китайските инвеститори се интересуват от проекти с потенциал. Търсят се не само индустриални паркове, но и свободни терени, на които може да се развива производствена дейност или да се строят логистични центрове.

По време на бизнес срещите представителите на китайския бизнес определиха Пловдив като атрактивно място за техните инвестиции. На практика градът има може да се превърне в столица на китайския бизнес в България. Традиционно добрите контакти се развиват и на бизнес форума беше обявен старта на Евро – китайската зона за икономическо развитие в рамките на Тракия икономическа зона.

Интересът на китайските инвеститори се потвърждава и от ръста в двустранните отношения. 771 млн . евро е търговския стокообмен между двете страни за 2014г., което е с 14 % ръст спрямо предходната година. Пловдив се очертава като най-атрактивното място за инвестиции в България, за развитие на индустриални парковe и съсредоточаване на производството на водещи експортни компании. Там се намират най-големите в страната логистични центрове и индустриални паркове. Пловдив област има отлично развита транспортна инфраструктура – магистрали, модернизирани железопътни линии и международно летище, което подпомага процеса на индустриализация на региона. В последните години заради стратегическото си разположение областта се превърна в предпочитана локация от за чуждестранните инвеститори.

Българо – китайският бизнес форум беше организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия със съдействието на Община Пловдив и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/.

Източник: investor.bg, Галакси

Снимка: Галакси

business_meeting