“Перперикон” оживява на 27 юни

“Перперикон” оживява на 27 юни

Петнадесетият международен фестивал на изкуствата „Перперикон“ ще се проведе на 27 юни в едноименния скален град край Кърджали. За няколко часа древният Перперикон ще оживее, разказа пред БНР директорът на фестивала Петър Савчов.

Местното наименование на хълма е Джин тепе – върхът на духовете. Ние ще се опитаме да събудим духа на България на тази дата. Да докажем, че духът на Перперикон е жив и днес, да докажем, че хората, които знаят своето минало, знаят и своето бъдеще, каза Савчов.За участие във фестивала са поканени и изпълнители от Холандия и Гърция. Туристите ще могат да опитат храната на средновековните жители на Перперикон. В Средновековието се е яло много месо, много сирене, храни от растителен произход. Нашите партньори от Свищов ще демонстрират антична, римска храна, псочи Савчов.

Тази година фестивалът няма да излъчи лауреат на наградата „Златен Перперикон“. Не за друго, а защото искаме да акцентираме върху развитието на самия археологически комплекс, обясни Петър Савчов.

За първи път фестивалът се провежда през 2001 г. Първоначалният замисъл е да се състои театрален фестивал, който се свързва с общоевропейската идея за съхраняване на богатото разнообразие на културното наследство и да се превърне в своеобразен мост между миналото, настоящето и бъдещето на народите от Балканите, Европа и Азия. По-късно на сцената на Международния Фестивал на изкуствата „Перперикон“ намират място и останалите сценични изкуства – музика, балет, танци. През 2003 година Арт-фестивалът е включен в Националния културен календар. Сега се провежда през месец юни, в рамките на една седмица, запълнена с изключително богата и разнообразна културна програма от различни видове изкуства – театър, музика, кино, с гостуване на известни творци от страната и чужбина. Преди всичко фестивалът залага на нетрадиционно представяне на културно-историческото ни наследство със средствата на театъра и неговите гранични жанрове. Успешната формула е съчетаването на богатото историческо културно наследство с днешните постижения на българската култура и съизмерването й с европейските модели.

Входът за всички спектакли и концерти е безплатен.

Източник: cross.bg

 

9c0adbf6dd68120987e0fea8f93b41eb