Започва разплащането по схемите за подкрепа на животновъдния сектор

7 Октомври 2015,

Започва разплащането по схемите за подкрепа на животновъдния сектор

От 16 октомври започва разплащането по схемите за подкрепа на животновъдния сектор, съобщават от Министерството на земеделието. От там уточняват, че окончателният размер на ставките ще стане ясен след приключване на проверките.

Индикативните ставки по схемите за обвързана подкрепа, определени въз основа на заявените животни, са: за млечни крави – 254 лв. на животно; за месодайни крави и/или юници – 250 лв. на животно; за млечни крави и/или месодайни крави под селекционен контрол – 368 лв. на животно; за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки (стопанства с 10-49 овце-майки и/или кози-майки) – 89 лв. на животно; за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол – 68 лв. на животно; за биволи – 499 лв. на животно.

Поради тежката икономическа и пазарна ситуация и финансовите затруднения на земеделските производители ЕК предлага за кампания 2015 авансово изплащане на директни плащания в размер до 70%.

Агроминистерството ще изплати 70% от подпомагането по схемите за обвързана подкрепа за животни в периода 16-22 октомври. Останалите 30% ще бъдат изплатени в периода 1-10 декември 2015 г. Това означава, че животновъдите ще получат 100% от подпомагането към 10 декември 2015 г.

Източник: Investor.bg

scheme_funding_in_livestock+breeding_sector