Българският филм „Каръци“ взе голямата награда на Международния кинофестивал в Москва

Българският филм „Каръци“ взе голямата награда на Международния кинофестивал в Москва

Българският филм „Каръци“ на режисьора Ивайло Христов получи голямата награда на 37-ия Международен московски кинофестивал.

Наградата „Златния Свети Георги“ беше връчена на създателите на филма от председателя на журито, френския режисьор Жан-Жак Ано.

Много лесно разговаряхме и бързо се договорихме, коментира Ано решението на журито.

Приемайки наградата, Ивайло Христов благодари на „всички каръци, създали филма заедно с него“, добави „РИА „Новости“. Филмът е за гимназисти, които живеят в малък провинциален град. Неразделните приятели са неудачници, но се опитват да уредят живота си.

Преди това „Каръци“ получи наградата на журито на руските филмови критици на 37-я ММКФ и награда за най-добър филм на журито на Федерацията на киноклубовете на Русия „за остротата на темите за порастването, благородството и надеждата.“ Той зае и второ място в класацията „Награда на публиката“ след сръбско-германския „Анклав“.

За голямата награда „Златен Свети Георги“ се бориха 12 филма от Русия, Испания, Дания, Япония, Ливан, Иран, България, Финландия, Сърбия.

За най-добър режисьор беше призната датчанката Фредерике Аспек за филма „Росита“. Тя получи приза „Сребърен Свети Георги“.

Преди да бъде връчена наградата за най-добра режисура, гостите на церемонията отдадоха почит на неотдавна загиналия композитор Джеймс Хорнър, създал музиката на филмите „Титаник“, „Смело сърце“, „Поле на мечтите“.

Еркербулан Дайиров от Казахстан спечели наградата за най-добър актьор за играта си във филма „Бариера“, а Елена Лядова – за най-добра актриса в руския „Орлеан“. Приемайки наградата на Дайиров, режисьорът Жасулан Пошанов каза, че той се е снимал във филма му безплатно.

Наградата за най-добър документален филм спечели „Земята на картелите“ на американския режисьор Матю Хейнеман.

Председателят на журито на Московският международен кинофестивал – френският режисьор Жан-Жак Ано, получи почетната награда за принос към световното кино. Московският международен кинофестивал е сред най-старите в света.

За пръв път е проведен през 1935 г. с председател на журито режисьорът Сергей Айзенщайн. С почетната награда на фестивала са удостоени майстори на световното кино като Акира Куросава, Стенли Крамер, Федерико Фелини, Еторе Скола, Анджей Вайда, Бернар Блие, Тим Бъртън. Президент на кинофестивала е режисьорът Никита Михалков.

Ivailo_hristov