България ще получи 6 млн. евро подкрепа за млечния сектор

България ще получи 6 млн. евро подкрепа за млечния сектор

Общият пакет, разпределен между страните членки, е в размер на 420 млн. Евро

България ще получи 6 млн. евро подкрепа за кризата в млечния сектор. Това стана ясно по време на неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Люксембург, съобщиха от Министерството на земеделието.

Общият пакет, разпределен между страните членки, е в размер на 420 млн. евро.

По-рано земеделският министър Десислава Танева заяви, че България се нуждае от 50 млн. евро, за да покрие загубите от руското ембарго и срива на цените в млечния сектор и свинопроизводството.

,,Изключително важен е фактът, че средствата не са от бюджета за кризи, а допълнителен ресурс, който трябва да подкрепи незабавно фермерите. Оценяваме, че част от предложенията , които направихме още през декември миналата година, когато поставихме въпроса с кризата в млечния сектор, ги виждаме отразени в пакета“, заяви по време на Съвета министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя предложи за тези от мерките, като обвързаната подкрепа за животновъдство, при които са минали всички проверки, средствата да могат да се платят авансово на 100% веднага след 16 октомври, а не след 1 декември.

Танева сподели, че от 1 септември тази година България има наложена пълна забрана от Русия за износ на растителни продукти. По думите й трябва да започнат разговори между Европейския съюз и Русия за отпадане на ембаргото. “За нас в дългосрочен план е много важно веднага да се започнат разговори от Европейския съюз с Русия за отпадане на ембаргото. Колкото по-дълго продължава това ембарго, трудностите за нашите фермери и възстановяването на техните позиции на предишни пазари би било по-трудно“, подчерта земеделският министър.

Европейските министри поискаха Брюксел да задейства допълнителни средства, след като похарчените за компенсации за руското ембарго 220 млн. евро не доведоха до покачване на цените в млечния сектор, допълва Dnes.bg

Източник:Investor.bg

diary_sector