България и Словакия ще търсят възможности за разширяване на сътрудничеството във високотехнологичния сектор

28 Септември 2015,

България и Словакия ще търсят възможности за разширяване на сътрудничеството във високотехнологичния сектор

България и Словакия ще работят за разширяване на двустранното сътрудничество в областта на инвестициите с висока добавена стойност, иновации, кибер сигурсността и високотехнологичния сектор. Това стана ясно на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски и посланика на Словакия Н. Пр. г-н Мариан Якубоци днес.

„Имаме желание да засилим двустранните си икономически отношения”, каза посланик Якубоци и допълни, че в тази връзка се организират две конкретни инициативи. Това са предстоящото посещение на президента на Република Словакия Андрей Киска в София през ноември и заседанието на Третата сесия на Консултативната комисия за икономическо сътрудничество между Министерство на икономиката на Република България и Министерство на икономиката на Словашката република, което ще се проведе по време на неговата визита.

По време на посещението си президентът на Република Словакия ще бъде съпроводен от бизнес делегация с интерес към инвестиции в сферата на киберсигурността, биотехнологиите и ИТ сектора. „Виждаме много възможности за сътрудничество в тези области”, подчерта Н.Пр. Мариан Якубоци и изрази надежда, че ще бъдат открити и други сфери от взаимен интерес, сред които инфраструктурата и електронното управление.

По данни на Българска агенция за инвестиции към 2015 г., сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България, няма такива със словашко участие. По Закона за насърчаване на инвестициите няма сертифицирани проекти със словашко участие.

Източник: Сайт на Министерство на Икономиката на Република България

bulgaria_slovakia_collaboration