Автомобилният сектор в Пловдив се разраства

Автомобилният сектор в Пловдив се разраства

През тази година се очаква да бъдат обявени и още нови инвестиции „на зелено“

Успешното съчетание на ИТ ресурс и развити индустриални зони в Пловдив привлича все повече инвеститори от автомобилния сектор. Инвеститорите са привлечени от изградените пътна и комунална инфраструктури в Тракия икономическа зона, парцелирането на терени и изгодните цени на индустриалните земи, както и достатъчно квалифицираната работна ръка. В допълнение, в Пловдив компаниите получават комплексна услуга от местната власт и съдействие при преминаване през всички процедури за навлизане на пазара. Бизнесът разчита и на отворено партньорство с висшите и специализираните учебни заведения, които активно работят за създаване на учебни програми в съответствие с нуждите на сектора.

В Пловдив вече успешно работят редица доставчици на електрическо оборудване, широка гама от компоненти, необходими за автомобилната индустрия, технически материали и други производства, свързани с автомобилите. Сред тях са световни лидери като Magna Powertrain, ABB, William Hughes, Mecalit, Accumalux Group, Naish Felts, Techno Aktas, и др. Тази година към групата ще се присъедини и американският производител на сензори Sensata, който в момента изгражда производствени мощности за 1 500 души

Заедно с индустриалното производство, в Пловдив активно се развиват и индустрии с висока добавена стойност. Фокус в работата на общината е насърчаването на иновациите, ИТ технологиите и изнесените бизнес процеси. Очакванията са в близките години да бъдат привлечени повече компании, въвлечени при разработването и внедряването на приложения и софтуерни решения необходими за нуждите на автомобилния бранш. Пловдив предлага и достатъчно ИТ кадри, а сравнителните стойности на наемите на офиси, местните данъци и такси и работната сила, определено са в полза на града под тепетата.

Разрастването на този вид инвестиции в Пловдив ще допринесе не само за развитието на региона, но и ще подпомогне превръщането на България в гореща точка за инвестиции в автомобилния сектор.

Източник: econ.bg

automobiles