България

Защо да инвестираме в България?

Инвестиране в България
Инвестиране в България

Република България е изключителна стратегическа дестинация за инвестиране, намираща се само на 3 часов полет от всички главни дестинации в Европа, Русия и Средиземноморския регион. Тя е мост между Европа и Азия.

Страната притежава стабилна политическа среда:

Член е на НАТО и Европейския съюз.

Притежава едни от най-благоприятните данъчни предимства в ЕС:

10% корпоративен данък, 0% в региони с висока безработица;

10% данък върху личните доходи;

5% данък при източника върху дивиденти.

Образованата, квалифицирана и ниско платена работна ръка е едно от основните предимства за инвестиране в България. Годишно се дипломират 60 000 студенти, от над 50 университета. Правителството подкрепя различни сектори, съгласно Закона за насърчаване на инвестициите в България. Предлага най-ниски оперативни разходи в Европа и свободно движение на капитали. Цялостното развитие на страната предлага съвкупност от природни и културни ценности, които притежава. На територията й ще откриете микс от Тракийски и Римски исторически и археологически забележителности. Това културно наследство е съчетано с уникални природни дадености на страната. България е популярна освен като морска дестинация, и като страна, предлагаща отлични възможности за практикуване на зимни спортове. Най-добрите ски курорти на страната са Банско, Пампорово, Боровец и Витоша. Всички те предлагат условия от най-висoк стандарт, с модерно техническо обслужване.
Черноморието на България разполага с дълга 354 километровата брегова ивица.

Защо да инвестираме в България? >>

„През 2015 страната ни е класирана като третата най-перспективна в света за създаване на производство, според Cushman & Wakefield, в техния годишен индекс за позициониране на производство в развиващите се пазари.“

В страната са обособени няколко икономически района, които се отличават с разнообразни производствени и инвестиционни предимства.

Сред тях са: София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе.

Всички тези природни и икономически фактори, както и сравнително късите полети от другите европейски държави предопределят България в една от най-привлекателните дестинации за инвестиране.

Икономическа информация за България

Икономиката на България е силно отворена пазарна икономика, на 70 място в света в 2011 г. според външни оценки. Тя е сравнително индустриализирана, със средно развит частен сектор и запазени малък брой стратегически държавни предприятия. По равнище на икономическо развитие България днес е попаднала в групата на развиващите се страни след Сирия и предиТунис.
България е член на Европейския съюз, изпълнил всички условия кандидат-член на Шенген. Страната е на 40-то място от 152 страни в световната класация „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2014”, изготвен от канадския институт „Фрейзър”.По БВП на глава от населението е 92 от 228 и на 160 по ръст на БВП в света за 2011г. България изпълни критериите и се очакваше да влезе в Еврозоната най-късно до 2013 г., но кризата в еврозоната фактически отказа българското правителство от такава стъпка. Българският лев е свободно конвертируем и от 1997г. фиксиран в съотношение 1:1 към германската марка, а от въвеждането му – към еврото със съотношение 0,511 евро за лев.

office