Европейска столица на културата 2019 превръща Пловдив в международна туристическа дестинация

Европейска столица на културата 2019 превръща Пловдив в международна туристическа дестинация

23 Ноември 2015,

Европейска столица на културата 2019 превръща Пловдив в международна туристическа дестинация

Над 6 % е ръстът на туристите в Пловдив за деветте месеца на тази година, въпреки негативната тенденция в туристическия бранш в страната и почти 20-процентния спад на летния туристически поток към морето. Това обяви ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов, уточнявайки, че в този положителен тренд са включени и реализираните от туристите нощувки в града.

Стоянов подчерта, че Пловдив е успял да задържи положителен растеж на туристите през последните няколко години и може да се похвали с добър и устойчив ръст на туристическия бранш. От общината отчитат, че туризмът не формира голяма част от икономиката в региона, но той е един от потенциалните сектори, които постигнат бърз растеж.

Надеждата е от близо 800 000 туристи, които Пловдив е посрещнал през миналата година, броят им да се увеличи до над три милиона през 2019-та година. Зам.-кметът е убеден, че Европейска столица на културата е основният бранд, който ще издърпа Пловдив на международната сцена и ще го направи още по – популярен и значим.

Той обаче подчерта, че потокът туристи в Пловдив се е увеличил значително и заради извършената реформа в културния сектор и изключително силно развилия се културен календар на града през последните години. Пример за това са фестивалите, концертите и други културни прояви, които са привлекли три пъти повече публика.

Според Стефан Стоянов това е истинският културен туризъм – добър културен продукт, посещаван от повече хора, съчетан с добре поддържана инфраструктура – градска, музеи и археология, а също и специализирани събития, каквото е Дефилето на младо вино.

“Виненият туризъм има изключително голям потенциал и бъдеще в Пловдив и региона” – категоричен е зам.-кметът Стефан Стоянов.

Източник: www.bnr.bg