Пловдив ще е домакин на Световното винено състезание през 2016 г.

Пловдив ще е домакин на Световното винено състезание „Concours Mondial de Bruxelles “ през 2016 година. Това съобщи министър-председателят на България Бойко Борисов на своята Фейсбук страница преди минути.

„Току-що министърът на туризма Николина Ангелкова ме информира, че България спечели домакинството на Concours Mondial de Bruxelles за 2016 г. Конкурсът ще се проведе в Пловдив. България бе избрана в съревнование с най-големите винопроизводители в света като Франция, Испания, Австралия, Чили, Аржентина и други“, пише Борисов в социалната мрежа.

„Този конкурс е един от най-престижните и най-големите в света, като близо 300 световно признати дегустатори оценяват хиляди различни вида вина от 58 държави. Догодина Пловдив ще бъде домакин на едни от най-добрите дегустатори, които ще оценяват качествата на хиляди вина от цял свят, а България ще бъде във фокуса на международните медии през цялата година“, казва още министър-председателят.

„Изключително съм горд с избора на България и на град Пловдив за домакин на 23-я световен винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles през 2016 година”. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който участва в церемонията за обявяването на домакинството в Йезоло, Италия, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Той допълни, че чрез провеждането на конкурса в България, страната ни ще затвърди мястото си на картата на световната винена индустрия. Според заместник-министър Грудев съорганизатори на конкурса в България ще бъдат Националната лозаро-винарска камара, Международен панаир – Пловдив, организаторите от Про Бе Жекс, като подкрепа на събитието ще бъде оказана от Министерството на земеделието и храните,  Министерството на туризма и Община Пловдив.

Събитието ще се проведе от 29 април до 1 май 2016 година. Заместник-министър Грудев коментира, че гостите на конкурса ще имат досег и с българската история и култура, които са свързани и с лозаро-винарския сектор от древни времена.

Тазгодишната програма на световния винен шампионат в Италия включва семинари, тематични работилници, открити дискусии, туристически турове и дегустации. Над 320 световно признати дегустатори от 51 страни ще оценяват около 8 хиляди различни вида вина от 58 държави.

Изт: topnovini.bg

Plovdiv Bulgaria